- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Sorin Zlat Quartet susține primul concert din an al stagiunii de jazz Artist in Residence
Primăria Capitalei prin ARCUB Centrul Cultural al Municipiului București, continuă și în 2019 seria evenimentelor din cadrul celei de-a treia stagiuni curatoriate de Cristian Soleanu a programului de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB.
După cele șase concerte desfășurate în 2018, “The Land of Dreams”, primul concert din noul an, susținut de Sorin Zlat Quartet, va avea loc în data 24 ianuarie, ora 20.00, în Sala Mare de la ARCUB (str. Lipscani, nr. 84-90). Din componența cvartetului fac parte Sorin Zlat (pian România), Gianni Gagliardi (saxofon Spania), Gianluca Renzi (contrabas Italia), Iulian Nicolau (batierie România).
Cei patru artiști internaționali au pregătit, pentru stagiunea “Artist in Residence”, un proiect inedit prin care își doresc să prezinte publicului din București un repertoriu original și diversificat. Cu stiluri abordate ce oscilează de la cool jazz, post-bop, latin la avant-garde, concertul este o mărturie a universalității muzicii, cu cei patru muzicieni provenind din generații și școli de gândire diferite, dar uniți prin limba comună a jazzului. “The Land of Dreams” cuprinde compoziții personale de pe albumul Endurance, lansat de Sorin Zlat în anul 2015, creații noi ce vor fi incluse pe următorul album al pianistului, precum și compoziții semnate de saxofonistul Gianni Gagliardi și contrabasistul Gianluca Renzi.
Sorin Zlat, născut în România, este pianist, clarinetist și compozitor, cu un bogat palmares național și internațional. Este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz ai noii generații de artiști români, care în ultimii ani a primit distincții precum Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville (Florida, 2015), Marele Premiu la Competiția de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Montreux (2015), precum și Premiul pentru „Cel Mai Bun Muzician de Jazz”. Invitat ca headliner la “Jacksonville Jazz Festival 2017”, Sorin Zlat a concertat alături de Chick Corea Trio, Joey Alexander Trio, Gerald Clayton și Gregory Porter. În prezent, concertează în Europa și America de Nord, în cluburi celebre precum Birdland și Smalls din New York, Music Village și Jazz Station din Bruxelles, Vortex, Pizza Express, Ronnie Scott’s Jazz Club din Londra, Clubul Nardis din Istanbul, Clubul Jazz Cafe din Montreux, Clubul B-flat din Berlin, sau la festivaluri de prestigiu, precum Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz festival, Izmir Jazz festival, Bruxelles Jazz Festival etc.
Gianni Gagliardi este considerat a fi acum „o stea în ascensiune pe scena jazzului din Brooklyn”, după cum a remarcat Ron Netsky în Rochester City Newspaper. Sunetul său unic, originalitatea și sinceritatea artistică i-au permis să se afirme în multe locuri ale lumii și să abordeze o gamă care se întinde de la jazz la muzica flamenco, alături de artiști precum Al Foster, John Clayton, Dick Oats, Gilad Hekselman or Jordi Rossy. A studiat la Berklee College of Music, State University of New York, Conservatorium van Amsterdam și la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris. A înființat BCN Jazz Collective, o casă de discuri și o platformă care le permit tinerilor compozitori să-și publice și să-și promoveze lucrările. A făcut înregistrări fie ca acompaniator, fie ca lider, bucurându-se de aprecierea presei internaționale. După cum spune și Dan Bylawsky (All About Jazz), unul dintre numeroasele talente ale lui Gagliardi este „capacitatea sa de a modela și a construi intensitate”.
Originar din Italia, Gianluca Renzi este stabilit la New York City, având multe aptitudini: contrabasist, compozitor, orchestrator, profesor și inginer de sunet. Este un jazzist apreciat la nivel internațional și cântă regular cu unii dintre cei mai cunoscuții artiști de jazz. A participat la numeroase festivaluri de jazz prestigioase: Umbria Jazz (Italia), Marciac Jazz Festival (Franța), San Francisco SFJazz (SUA), Richmond Jazz Festival (SUA), Istambul Jazz Festival (Turcia), Shanghai Jazz Festival (China), Jazz al Parque (Colombia), Jarasum Jazz Festival (Coreea de Sud), Kanazawa Jazz Festival (Japonia), San Javier Jazz Festival (Spania), Guimaraes Jazz Festival (Portugalia) etc. De-a lungul celor douăzeci de ani de carieră, a colaborat cu muzicieni importanți din Europa și America: Alex Sipiagin, Ari Hoenig, Orrin Evans, Loston Harris, Mark Whitfield, Joe Locke, Bobby Watson, Bruce Cox, Steve Lacy, Steve Grossman, Gary Smulyan, Jon Davis, Clarence Penn, Gene Jackson, Adam Nussbaum, Rick Margitza.
Iulian Nicolau s-a născut în România și a absolvit Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, fiind în prezent student al Universității Naționale de Muzică din București, la Secția „Percuție clasică”. A colaborat cu diverși artiști reprezentativi ai jazzului românesc, și nu numai, printre care se numără Nicolas Simion, Mircea Tiberian, Catalin Milea, Alex Man, Sorin Zlat, Marius Vernescu, Emil Bizga, Candice Hoys și Cedric Henriot.
Despre stagiunea de jazz “Artist in Residence”:
Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.
„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, curator al programului “Artist in Residence”.
Program concerte stagiunea de jazz AIR ianuarie- iunie:
14 februarie Luiza Zan/ Peter Sarik Trio
28 februarie Petrică Andrei Trio „Joy of Life”
14 martie Bobby Petrov Quartet „Jazzanitsa”
21 martie M.A.P. – Mezquida/ Aurignac/ Prats
4 aprilie Liviu Butoi Group
18 aprilie – Blue Noise „Mixed feelings”
9 mai Petra Acker
23 mai Kaja Draksler Trio „Punkt. Vrt. Plastik”
6 iunie Concert dublu Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu Albert Tajti Duo
20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”
Biletele pot fi achiziţionate online, de pe http://arcub.ro/, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscanis, nr. 84-90.
Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).